Hvad laver en fodbold-koordinator?

Randers Q er blevet en fodboldkoordinator ‘rigere’, men hvad er det nu liiiige sådan en laver? 

 

Skal vi ikke bare spørge ham selv?

“Morten, hvad er det egentlig du har gang i?
Jeg starter lige med at omformulere spørgsmålet til “hvad har I gang i?”
– for VI har gang i noget rigtigt, rigtigt stort! Sammen med repræsentanter fra moderklubberne, arbejder vi benhårdt på at skabe det “mest attraktive fodboldtilbud for piger”. Det er egentlig grundlæggende den vision vi har, og når overlæggeren er sat der, så kræver det en kæmpe stor indsats. For at forstå ansættelsen, og for at forstå hvorfor den er vigtig og relevant, så er det essentielt at forstå visionen, og det der ligger i den.
 

Der er 3 vigtige spillere i Randers Q

Der er 3 typer af spillere: Der er dem der kommer for hyggen og det sociale, dem der kommer med en drøm om at spille sig på landsholdet, eller nå langt med deres talent, og så er der dem der kommer både fordi de gerne vil spille fodbold og udvikle sig der, men også for det sociale. Vi ønsker at være det tilbud der kan rumme alle 3 spillere. Det er ikke sikkert de spiller på samme hold, eller at de træner sammen hver gang, men de deler en identitet. De er fodboldspillere, de er RQ’ere og de er vigtige og væsentlige for fællesskabet – hver især.

Ovenstående er grundlæggende dét, som vores vision handler om. At skabe “det mest attraktive fodboldtilbud for pigespillere”. Altså alle pigespillere, der gerne vil have et fællesskab med fodbolden i centrum. 

Det er essentielt for alle der arbejder med Randers Q, at have godt styr på visionen. Det gælder for mig som koordinator i Randers Q, men også for vores formand, forretningsudvalg, sportsligt udvalg, frivillige, trænere, ledere, moderklubber, forældre, sponsorer osv. Kun på den måde, kan vi trække i samme retning.
 

Er det ikke bare varm luft og corporate bullsh*?

Jo, absolut! Hvis ikke vi gør noget seriøst ved det.
Der findes utallige eksempler på virksomheder der hænger deres værdier, visioner og missioner op på væggene, eller skriver det på kaffekopperne, på t-shirts eller velment oplæst på det årlige aktionærmøde. Men hvordan kommer det til udtryk når hverdagen ruller? Hvordan bliver det til konkrete handlinger, hvor du kan sige DER var en værdi, DER var et stykke med mission, og NU kan vi se visionen i horisonten! 
 

Der skal sættes handling bag klicheerne

Det fede ved klicheer er, at de som oftest er rigtige. For der er jo intet galt med en flot vision, og gode nedskrevne værdier. I forbindelse med ansættelsen, så har vi arbejdet rigtig meget på at lave en konkret plan, som er mundet ud i 5 indsatsområder (med et hav af konkrete opgaver i). Det er grundlæggende de 5 indsatser som jeg kommer til at beskæftige mig med, og ellerede er godt i gang med at få implementeret i Randers Q. Det er 5 indsatser som skal være banebrydende for at nå vores vision – at være det mest attraktive fodboldtilbud for piger. Det er en kæmpe opgave, og det kommer til at kræve en masse frivillige hænder, at nå i mål med det hele.

 
De 5 indsatsområder

Der ligger rigtig mange initiativer og opgaver i hver enkelt indsats, så det vil jeg skåne jer for. Derimod vil jeg gerne belyse hvad der er målet for hver enkelt indsats, sådan helt overordnet. Min opgave er grundlæggende, at det hele kommer til udtryk i konkrete initiativer, og bliver ført ud i livet. Det er altså ikke mig som fodboldkoordinator der skal lave alting, men jeg har ansvaret for at det hele bliver implementeret.

 

1. Den gode klubkultur
Målet for indsatsen omkring den gode klubkultur er, at involvere mange flere frivillige omkring arbejdet med Randers Q. Arbejdsbyrden har i de seneste 24 måneder, ligget på ganske få hænder, og derfor skal vi have aktiveret mange flere personer. Frivillige kan være både forældre, spillere og andre. Indsatsen handler om at opbygge en kultur, hvor vi løfter i flok, tager ansvar, og ikke mindst ejerskab. 

Randers Q er et fælles projekt. I vil komme til at opleve en langt større inddragelse fremadrettet, i forskellige udvalg, både på årgangene og på tværs af årgangene. Så i “den gode klubkultur” ligger der en masse frivilligledelse.

 

2. Det gode fodboldmiljø
Det gode fodboldmiljø handler om det der foregår, og det pigerne oplever, på banen. Indsatsen handler rigtig meget om, at vores fantastiske trænere får opbygget deres kompetencer. Det kan være både fodboldfaglige kompetencer, men det kan også være menneskelige/pædagogiske kompentencer, som kan være med til at gøre deres arbejde nemmere, og på den måde give pigerne endnu bedre oplevelser med fodbolden.

Vi har også et mål om at ensrette vores trænerteams, så alle årgange har det samme team-setup, og at vores trænere dermed får mere tid til selve det fodboldfaglige. 

Det er også et mål, at Randers Q er et fantastisk sted at være fodboldtræner eller holdleder. Et sted hvor man kan udvikle sig, både fagligt og menneskeligt.

Derudover er det et mål at kunne tilbyde meget mere fodboldtræning, især til dem der virkelig brænder for fodbolden, og er ivrige efter at træne endnu mere.

 

3. Rekruttering, brobygning og fastholdelse
Denne indsats handler om at blive flere piger der spiller fodbold, og om at fastholde dem i sporten. Faktisk har vi et meget konkret mål der lyder på 1.000 piger i Randers kommune. Lige pt. ligger det tal på lige lidt mere end 600. Rekrutteringsindsatsen lægges i moderklubberne, så vi får startet op i endnu flere piger fra 5-12 år. Det bliver et samarbejde mellem Randers Q, kommune, skole og ikke mindst moderklubben. 

Brobygning handler om, at der ikke skal være så langt fra moderklub til Randers Q. Det skal være nemt at gå fra U12 i moderklubben, til U13 i Randers Q. Vores Pigecamp i er f.eks. et af brobygningsprojekterne, hvor pigerne mødes på tværs af moderklubber. Også for de små spillere, gælder det om, at de glæder sig til en dag at skulle træde ind i RQ-rækkerne, og blive en del af det fællesskab.

Omkring fastholdelse af piger i idrætten, så ved vi at sociale aktiviteter er afgørende. At der er noget der binder pigerne sammen, udover selve aktiviteten, og derfor skal vi ikke bare ét, men flere gear op. Det skal ikke være tilfældigt om du er på den ene eller den anden årgang, ift. hvor mange sociale aktiviteter der bliver afholdt. 

Slutteligt, så er der en hel særlig indsats omkring hvad der skal ske, når pigerne ikke længere spiller ungdomsfodbold. Hvordan sørger vi for at de ikke glider ud af sporten.

På toppen af det hele, så drømmer vi om, at vores piger har nogle lokale rollemodeller de kan se op til, ligesom drengene har det i Randers FC. Sidstnævnte handler både om rekruttering og fastholdelse. 

 

4. Kommunikation 
Det er et mål at være transparente i alt hvad vi laver. Kommunikationsindsatsen er en vigtig indsats, hvor der både er en intern del, og en ekstern del. Internt overfor spillere, forældre og moderklubber, og eksternt ift. den øvrige verden – f.eks. sponsorere/partnere, kommune, men også alle dem der følger vores projekt på sociale medier og andre steder. 

Randers Q er et sted nu, hvor hele pigefodbolddanmark kigger på os, og vi skal holde os skarpe, ambitiøse og professionelle i vores kommunikation. 

Ift. de 8 moderklubber, som alle er vigtige for vores eksistens, men som også helst skal være enige om det meste, så er det væsentligt at alle er helt med på hvad der sker, hvad vi arbejder på, og hvad deres rolle er ind i det, og hvordan og med hvad de kan bidrage – og omvendt. 

 

5. Forretningen Randers Q
På sponsor/partner-siden har vi et mål om at gå flere gear op! Vi har et mål om at være en super attraktiv case for virksomheder, hvor de ikke bare smider en pose penge, men hvor det bliver et decideret partnerskab. 

Vi vil skabe overskud på fodboldrelevante aktiviteter eller tiltag, som både økonomisk, sportsligt og socialt giver overskud. Man skal være stolt af at bidrage til Randers Q, også økonomisk. 

Sååå, hvad var det du skulle? 

Jeg skal sådan set “bare” give det hele sejl, så vi kan komme derudaf. Det er en stor opgave, og vi er så spændte på at se det hele lette anker. Vi vil være “det mest attraktive fodboldtilbud for piger”.

Vi har et fundament, vi har en plan, vi har arbejdshandsker (nok til alle) og vi har troen på vi kan nå rigtig langt med Randers Q sammen. Det kronjyske pigefodboldflagskib er allerede en realitet.

Har du spørgsmål til mig, til indsatserne eller til Randers Q i det hele taget, så endelig tag fat i mig. Også hvis du er lokaliseret et helt andet sted end i Randers – vi deler meget gerne ud! At løfte pige- og kvindefodbolden i Danmark, er et fælles ansvar. 

Tak fordi du læste med.
Vh. Morten ‘Løbe’ Hyldgaard. 
morten.hyldgaard@randersq.dk | 50576137

Vejle B var en god test

Nederlag, en god præstation og debut til Ida Hansen på 15 år – det var oplevelsen fra søndagens træningskamp mod 1. divisionsbejlerne fra Vejle B

Læs mere »

Signe Duun skal spille EM-kval #fordanmark

Signe Duun har endnu engang banet sig vej til det danske U17-landshold. Efter at have vendt hjem fra en succesfuld tur til Spanien, hvor holdet slog Norge i to kampe, kan Signe nu se frem til at repræsentere Danmark under EM-kvalifikationen i Polen.

Læs mere »

Nyt medie: PODCAST – Bag om klubben

Velkommen til Randers Q’s spritnye Podcast! Vi er utroligt begejstrede for at kunne præsentere dig for vores podcast, der giver dig en unik mulighed for at komme helt tæt på Kronjysk pige- og kvindefodbold.

Læs mere »

1. holdet forbereder sig i Malaga

Vores 1. hold har en spændende rejse i vente til Malaga og nærmere bestemt Finca Naundrup. Her har vi planlagt en træningslejr for at styrke samhørigheden og forberede os på det kommende forår, hvor vores ambition er at forvandle Randers Q til en divisionsklub.

Læs mere »

Signe Duun i rødt og hvidt

Det gik ellers ikke efter planen i Signes karriere, men nu er glæden og en plads i landsholdslejren tilbage. Vores helt egen Signe Dunn er udtaget til landsholdet.

Læs mere »